BLOG
SEVIS nedir?
25 Kasım 2019
SEVIS nedir?

Amerika Birlişik Devletleri’nde eğitimlerine devam edecek ve F,M,J vizelerinden birini almaya aday tüm öğrenciler SEVIS kayıtlarını yaparak, SEVIS ödemlerini vize randevularından en az 3 gün önce yapmalılar.

SEVIS ‘Student and Exchange Visitor Information System’ demektir ve yukarıda belirtilen gruba dahil tüm adaylar vize alabilmek için sisteme kayıtlı olmak zorundadır.

Öğrenci adaylarının ilk SEVIS kayıtları kabul aldıkları ve eğitim almayı planladıkları kurum tarafından yapılır. Ardından öğrenciye gelen kabul yazısı beraberinde öğrenciye özel bir SEVIS ID numarası ile oluşturulur ve kabul belgesi ile birlikte paylaşılır.

Öğrenciler eğitim aldıkları kurumu değiştirseler bile SEVIS numaraları sabit kalır ve kurumlar arası değişiklikte tekrar SEVIS ücreti ödemeksizin eğitim hayatlarına devam ederler.

Öğrenci adaylarının Amerika Birleşik Devletleri’ne ilk girdiği noktada öğrencinin varışı sisteme işlenir ve SEVIS öğrencinin kaydını sisteminde tutar. Bir başka değişle SEVIS sistemi öğrencinin akademik aktivitesini takip eder.

Her öğrenci için eğitim aldığı kurumda öğrenciden sorumlu bir yetkili kişi vardır ve bu kişi ( DSO) öğrencinin aşağıda listelenen bilgilerini sisteme girmekle yükümlüdür.

Öğrencinin Amerika Birleşik Devletleri’ne kaldığı adres

Öğrencinin derslerine kayıt yaptırma bilgisi

Öğrencinin aldığı bir izin/tatil varsa yetkili kişi bu tarih aralıklarını sisteme işler

Öğrenci başka bir kuruma transfer olduğu durumda öğrencinin SEVIS kaydı da yeni okulun adına değiştirilir. Her öğrenci sadece bir eğitim kurumu altında sıralanabilir.

Öğrenci kendisine verilen ve kabul belgelerinde belirtilen süre içinde eğitimini tamamlayamaz ise, bir uzatma süresi sisteme işlenir. Bunun yapılabilmesi için öğrencinin programının bitiminden en az 30 gün önce kurumuna başvurması gerekmektedir.

Öğrencinin programının bitirmesi veya programdan –6 aydan fazla süre ile--ayrılması SEVIS kaydına işlenir.

Öğrencinin derslerine devam etmemesi, kurumdan ilişiğinin kesilmesi gibi durumlarda SEVIS kaydı silinir.

SEVIS ücreti 2019 yılında 350$ olarak belirlenmişti ve www.fmjfee.com adresinden online olarak ödenir.

Müge Arman Evren

Certified Overseas College Counselor

Etiketler:
https://www.lmkconsulting.org/ogrenci-yerlestirmeleri/ilk-ogretim-ve-lise-yerlestirmeleri