BLOG
  • Anasayfa
  • Blog
  • Devlet Üniversitesi mi Özel Üniversite mi?
Devlet Üniversitesi mi Özel Üniversite mi?
14 Kasım 2019
Devlet Üniversitesi mi Özel Üniversite mi?

 

Amerika Birleşik Devletleri’nde devlet üniversitesi ve özel üniversiteler arasındaki en büyük fark öğrencilerin yaşayacakları deneyimden bağımsız olarak üniversitelerin parasal kaynaklarının nereden geldiğine bağlıdır. Devlet üniversiteleri ve kolejlerinin kaynaklarının çoğu eyalet fonlarından karşılandığı için özel üniversiteler ile aralarında eğitim ücretlerinde görülen farklılıklar meydana gelmektedir. Özel üniversiteler yine özel katkılardan ve öğrenci eğitim ücretlerinden kaynaklarını oluşturdukları için ücret oranları daha fazladır.

ABD’de üniversiteler başvuru yapan yabancı öğrenciler açısından yine en büyük farklılık devlet üniversitelerinde üniversitenin bulunduğu eyalet ve çoğu zaman çevre eyaletlerden gelen öğrenciler ile uluslararası öğrencilerin ödediği eğitim ücreti arasında büyük bir farklılık olmaktadır. Özel üniversitelere başvuruda bulunan öğrenciler arasında öğrencinin ülkesi veya liseyi bitirdiği eyaletten bağımsız olarak eğitim ücretleri aynıdır. Kısaca özel üniversite ücreti tüm başvuru yapan öğrenciler için aynıdır. Ancak, Amerikan vatandaşı veya oturum izni olan yabancı öğrencilerin başvuruda bulunabileceği sayısız ihtiyaç bursu bulunmaktadır.

 

Devlet üniversitesi ve özel üniversiteler değerlendirildiğinde ikinci en büyük farklılık üniversitenin öğrenci kapasitesi olarak sıralanabilir. Bu da öğrencisin üniversite hayatı boyunca deneyimlerini büyük oranda etkilemektedir. Bireysel ilgi ve ihtiyaçlara geleneksel yaklaşımların çok üstünde alan açarak kişiye özel eğitim felsefesi ile eğitim yapabilen birkaç bin kişilik özel kolejler ile nüfusları 15,000 – 42,000 arasında değişen devlet üniversiteleri farklı deneyimler sunmaktadır.

 

Eğitim ücretleri çoğu zaman üniversite nüfusunun demografiğini de etkisi altı alır. Devlet üniversitelerinde üniversitenin bulunduğu eyaletten gelen daha az eğitim ücreti ödeyen öğrencilerin sayısı fazlayken, özel kolej ve üniversitelerden eğitim ücretinin değişmemesi öğrencilerin çeşitliliğini artırmaktadır.

Her öğrenci kendi eğitim beklentilerine ve becerilerine göre kendisi için en uygun eğitim alanını ve kurumu belirleyebilmek için keşif sürecinden mümkün olan erken sürede yararlanmaya başlamalıdır. Daha önceki yıllarda 11. Sınıf ile başlayan süreç artık lise başlangıca inmiştir. Öğrenciler ne kadar erken olanakları tanıma fırsatı bulabilirler ise kendi beklentileri ile bu bilgileri örtüştürmeye başlayabilirler.

 

Müge Arman Evren

Certified Overseas College Counselor

Etiketler:
https://www.lmkconsulting.org/ogrenci-yerlestirmeleri/ilk-ogretim-ve-lise-yerlestirmeleri